Wat is M.E.T paardensportmassage?
M.E.T is een complete behandelmethode met doelgerichte behandelmethodes voor het bewegingsapparaat van het paard. De M.E.T. maakt gebruik van het unieke protocol van Equine Dry Needling methode Andrea Schachinger, dat al sinds jaren internationaal zeer succesvol door dierenartsen, chiropractoren en fysiotherapeuten toegepast wordt. De methode Schachinger is in de afgelopen 20 jaar door Andrea Schachinger ontwikkeld. Andrea is één van de eerste geweest die zich heeft verdiept in de spierketens en fascia van het paard en daardoor een zeer effectieve behandelmethode heeft ontwikkeld. M.E.T. is de niet-invasieve versie van de Equine Dry Needling, die je alleen bij methode Schachinger tegenkomt.
Met de sportmassage methode volgens MET kan ik spierspanningen, blokkades, triggerpoints en verklevingen in fascia door middel van bewegingsanalyses en palpaties te lokaliseren. Ik werk met de diverse spierketens en fascialijnen die in het paard aanwezig zijn, waardoor het paard zo optimaal en effectief mogelijk behandeld wordt. Naast de niet-invasieve M.E.T paardensportmassage methode, werk ik ook met diverse aanvullende technieken zoals paarden sportmassage handgrepen, positional releases, ontspanningstechnieken, stretchten en equine taping. Tevens ben ik in staat om spierketens ondersteunend te tapen. Chain taping van spieren is een zeer mooie methode om de massage van het paard nog beter te ondersteunen.
Als Myofascial Equine Therapist ben ik in staat om bewegingsproblemen bij paarden op de lossen en eigenaren verder te helpen in de training van hun paard. Uiteraard daar waar nodig in overleg met andere proffesionals in het veld, denk hierbij aan dierenartsen, osteopaten, hoefsmeden en bekappers.
Waarom M.E.T paardensportmassage?
We willen allemaal graag dat onze paarden gezond zijn en goed in hun vel zitten. Als eigenaar van een paard ben je verantwoordelijk voor zijn welzijn. Jij regelt indien nodig toch ook de hoefsmid, de tandarts, de dierenarts, de instructeur, de zadelpasservice, en wellicht vanaf nu ook de paardensportmasseur en lymfedrainage therapeut?
Wanneer je regelmatig traint, herken je onderstaande voorbeelden wel. |
- Je paard loopt op zich wel aardig maar hier en daar zit er iets niet helemaal lekker. |
- Je paard heeft moeite met stelling en buiging. |
- Je paard loopt op de ene hand flexibeler dan op de andere hand. |
- Je paard vertoont soms of regelmatig narrig gedrag. |
- Bij het opzadelen of onder het zadel. |
- Je paard tikt bij het springen net altijd even dat balkje eraf. |
- Je paard wordt net even onregelmatig in de midden- of uitgestrekte draf. |
- Je paard lijkt wat beperkt te zijn in zijn bewegingen. |
Voordelen Paardensportmassage volgens M.E.T methode
Het maakt niet uit wat voor soort paard je hebt, een shetlander, western paard, sportpaard, ijslander, tuiger of een koudbloed. We willen allemaal dat onze paarden zich fijn voelen en het werk wat we van ze vragen met plezier kunnen doen. Wanneer je genoemde problemen herkent en tegenkomt, laat je paard dan eens controleren op spierspanning en eventuele blokkades. Als therapeut bekijk ik jouw paard in z’n geheel, niet alleen het deel dat problemen veroorzaakt. Elk onderdeel van je paard staat in relatie tot het gehele paard. Ook wanneer je geen wedstrijdpaard hebt, maar lekker recreatief met je paard omgaat, kan een massage volgens M.E.T methode uitkomst bieden in de vorm van een onderhoudsmassage.
- Juist door paarden regelmatig te masseren, blijven ze soepel en helpt dit blessures te voorkomen. |
- Ontspannend voor het paard, waardoor het zich makkelijker laat trainen en beter kan presteren. |
- Bevordering van de afvoer van afvalstoffen |
- Verbetering bloedcirculatie |
- Toename bewegingsvrijheid en daardoor verbetering spieropbouw |
- Helpt blessures voorkomen |
- Zorgt voor een betere balans, zowel fysiek als mentaal |
- Stimuleert het zelfgenezend vermogen en de natuurlijke weerstand van het paard |
Let op: een sportmassage of massage volgens de M.E.T methode is nooit ter vervanging van een diagnose van een dierenarts. Ik zal dan ook altijd doorverwijzen naar een dierenarts als ik twijfel heb of ik kan behandelen. Preventief behandelen of na een diagnose van de dierenarts en in overleg met de dierenarts kan ik heel veel betekenen voor jou en je paard.