Taping ter ondersteuning van de behandelingen

Bij mensen zie je het al veel, gekleurde tape op schouder, knie, enkel etc. Er is ook tape voor paarden en honden, het is waterbestendig, elastisch, bevat meer lijm en heeft een golfpatroon voor een betere hechting op de vacht. De tape fixeert niet maar beweegt mee als een tweede huid. Tapen kan verschillende effecten hebben, het hangt af van de hoeveelheid stretch die aangebracht wordt in de tape, maar ook de richting van het plakken maakt uit. Zo kun je ondersteunend tapen (tonerend) of ontspannend tapen (detonerend). De huid is zeer gevoelig, prikkels worden doorgegeven via het zenuwstelsel die de aansturing regelt.

De tape heeft een liftend effect op de huid. Er ontstaat een druk daling onder de huid en de algemene circulatie verbeterd. Hierdoor ontstaat een betere doorbloeding, lymfestroming en een pijndempend effect.

Uitleg werking taping

Er zijn vele verschillende toepassingen, de werking overlapt elkaar ook altijd wel, bv een fascia tape werkt op de fascia maar stimuleert ook de lymfe afvoer, bloedcirculatie en heeft tegelijkertijd ook een pijnstillend en ondersteunend effect.

Een aantal toepassingen zijn:

Lymfetaping, alleen na lymfedrainage, zorgt ervoor dat de lymfe afvoer nog langer gestimuleerd wordt, handig bij oa dikke benen, CPL, na einschuss, hoefbevangenheid, harde manenkam, wonden en natuurlijk oedemen.
Fasciataping, zorgt voor betere doorbloeding en hydratatie (vocht) van fascia waardoor spieren/pezen, gewrichten ed soepeler langs elkaar kunnen bewegen en zorgt voor meer veerkracht
Spiertaping, Voor laten ontspannen van pijnlijke/stijve spieren of juist stimuleren (atrofie) en verbeteren van de houding van het dier
Littekentaping, maakt littekens beter doorbloed, zorgt dat stoffen beter bij de aangedane huid komen. Maakt de aangedane huid soepeler voor betere beweging en bij “verse” dichte wonden het voorkomen van veel stug littekenweefsel.
Pijnstillend, en ondersteunend, tapen op blokkades, triggerpoints, peesblessures om de ligamenten te ondersteunen voor sneller herstel en minder littekenweefsel en bij slappe kniebanden.

De tape blijft gemiddeld 3 tot 7 dagen zitten, soms ook veel langer. Tape kan tegen water en het paard kan er dus lekker mee naar buiten. Ook kan ermee gereden worden. Bij veel wrijving, door bijvoorbeeld een zadel of deken, zal de tape sneller loslaten.

Ook een leuk feitje is dat kleur fysiek en mentaal effect kunnen hebben, kleuren hebben verschillende golflengtes en frequenties. Zo is blauw een verkoelende kleur, rustig, veel gebruikt als lymfetape, detoniserend voor de spieren, fascia en pijn toepassingen. Rood staat voor warmte, activerend/stimulerend, veel gebruikt om spieren te activeren zoals bij atrofie, corrigerend tapen en als anker. Oranje, veel rustiger activeren dan rood, vrolijkheid, warm en optimistisch, veel gebruikt om spieren te activeren, littekens te ontstoren en facietape. Zwart, krachtig, absorbert al het licht, de tape is daardoor wat stugger dan alle andere kleuren, veel gebruikt bij ondersteunen spieren, pezen, ligamenten en als anker. Nieuwe kleuren zijn roze en groen. Roze zit meer in het spectrum van oranje en rood. Groen is de kleur van evenwicht, concentratie en ontspanning. Wordt veel ingezet bij heropbouw van spieren en helpt bij verwondingen.

Uiteraard heeft ook de eigenaar en het paard een keuze in deze en kunnen alle kleuren gewoon voor alle toepassingen ingezet worden, gezien behalve de kleur het tape altijd hetzelfde is.

Lymfe energie en taping bij paard
Groot litteken tape
Triggerpoint taping
Diepe facia laag taping
Klein litteken taping
Oppervlakkige facia taping
Hoefbevangenheid tape
Lymfe tape paard
Rugproblemen tape bij paard
Spat taping paard